Tuesday, July 28, 2009

MASAK LEMAK NANAS DGN LALA

CARA-CARA
1.SEKILO LALA
2.1 BIJI CILI MASAK
3.CILI PADI.(ikut suka)
4.1INCI KUNYIT HDUP
5.SEBIJI NANAS
6.SEBATANG SERAI
7;SANTAN 100 GRM
8.3ULAS, BAWANG KECIL
CARA-CARA
TUMBUK ,CILI MASAK,CILI PADI.
KUNYIT HIDUP, SAMPAI LUMAT..
MASUKKAN BAWANG TUMBUK SEKALI.,.
NENAS,,DIKUPAS, DAN DICINCANG HALUS.KETUK SERAI
MASUKKAN,NENAS DAN BAHAN YANG DITUMBUK DIDALAM PERIUK(KECUTKAN SEKEJAP)
MASUKKAN,SANTAN LALA,DAN SERAI..
SAMPAI MNDIDH.KACAU SELALU(TAK PECAH MNYAK SANTAN ITU NANTI)
APABILA KULIT LALA,TERBUKA TUTUP API(KALO LAMA ,LALA AKAN MENGECUT JADI KCL)
HIDANGKAN.......
TIPS...................................... AKU KALO MASAK NENAS, SELALU CINCANG TAK POTONG SLICE,COZ SELALU JE TERBUANG..BILA CNCANG SMUA MKN...TAK RUGI..
SAMADA DGN IKN MASIN ,UDANG.. AKU CINCANG JE NENAS TU..
RASANYA LAGI BERTAMBAH SEDAP..MASAM -MASAM MANIS GITU..



No comments:

Post a Comment