Thursday, November 5, 2009

PUCUK PAKU GORENG BELACAN


cara-cara
1 ikat pucuk paku...
cili padi ikut suka
cili masak or cili blend
bawang kecil 3ulas
bawang putih 1ulas
ikan bilis or udang hidup
udang mati pon boleh(udang kering le tu)
sedikit belacan
garam(nak bbh stok ikan bilis pon takpe.. up to u)
minyak untuk menumis
cara msak....
pnskan minyak, masukn bwng yg ditumbuk, merah putih..
goreng sampai terbit matahari... hahhahha..
terbit minyak le tu.. masukn ikan bilis ke, udang hidupke udang matike.. (udang mati elok ditumbuk)
belacan , n tumis sampai...naik bau..
masukkn pucuk paku, kacau mskkn garam..
kalo suka pak aji.. bubuh je..(aji naik moto)
kalo suka mak hajah...
suka hati..
kacau smpai layu.. hidangkan lupa.. (masukkn sekeping asam keping , supaya pucuk paku tak berlendir)
selain masal lemak. ..
pucuk paku juga boleh di buat kerabu, tumis dgn kicap, tumis dgn taucu.. pecal..
n kalo rasa nk makn mentah...
makan le.,.
tak larang...
tak suruh....
hahhahhahaha.............................

No comments:

Post a Comment